Alle lof voor de 1400 brandweerlieden in Friesland!

Alle lof voor de 1400 brandweerlieden in Friesland!

“Een brandweerman (of vrouw) zijn wat houdt dat eigenlijk allemaal in? Daar hebben we vandaag uitleg over gekregen bij de Hoofdpost van de brandweer in Leeuwarden. De dag begon met belangrijke informatie over brandveiligheid. Wist je dat het overgrote deel van huisbranden komt door elektrische apparaten? Het is dus belangrijk dat je niet je telefoon of tablet ‘s nachts oplaadt.

Ook is ons verteld hoe je brandweerman/vrouw kunt worden, welke opleiding je daarvoor moet volgen en hoe je kunt groeien naar verschillende functies, dat er maar liefst 1200 bij de vrijwillige brandweer en 250 beroepsbrandweerlieden werken in Friesland. Bij een noodoproep moeten ze binnen 1,5 minuut in de brandweerauto zitten. Aan het eind van de dag hadden we zelfs nog het “geluk” om dat mee te maken. Er ging een kort alarm af, het ongeval werd omschreven en er werden codes van verschillende voertuigen opgenoemd. En binnen een flits waren alle brandweermannen weg. Gelukkig hadden ze hiervoor al laten zien hoe alles bij de brandweer werkt.

We hebben verschillende brandweer auto’s, en de apparatuur daar in bekeken. Ook weten we nu hoe ze al deze spullen weer schoon maken voor de volgende reddingsactie. En of die redding nou nodig is bij brand of onderwater, de brandweer kan het allemaal. Want naast brandweermannen/ -vrouwen heeft de brandweer ook duikers. Deze komen in actie als er bijvoorbeeld een auto te water is geraakt, of er een verdachte zak in het water is gedumpt. Zo waren ze vanmorgen vroeg nog uitgerukt omdat er een fiets in het water was gevonden. Gelukkig loos alarm en waren ze snel weer op hun post.

Een dag gevuld met heel veel informatie en leuke dingen, het allerleukste vonden veel kinderen natuurlijk het spuiten met de brandslang. Een paar vonden het zelfs zo leuk dat ik wel durf te zeggen dat we er een paar toekomstige brandweermannen/-vrouwen bij hebben.”

Zeer bedankt Jan Kees Toxopeus (coördinator Brandveilig Leven) en het team van brandweerlieden die ons hebben meegenomen in de verschillende taken van een brandweerman/-vrouw. Jullie deden het geweldig!

– Nora Veenstra –

Bekijk hieronder de vlog van Bianca Piek over deze dag!

Laatste nieuws

Menu