III.I Organisatie
De SWB heeft als rechtsvorm de “stichting”. Het is een stichting zonder commissarissen of raad van toezicht. Naast het bestuur bestaat de organisatie uit drie betaalde medewerkers (allen parttimers) en een wisselend aantal vrijwilligers en stagiaires.
III.II Bestuur en medewerkers
Het bestuur bestaat uit vijf bestuursleden afkomstig uit verschillende beroepsgroepen. Bestuursleden worden benoemd door het bestuur en ontvangen geen vergoeding voor hun diensten. Het bestuur bestuurt de organisatie, stelt het beleid vast en ziet erop toe dat dit correct wordt uitgevoerd. Het bestuur komt ten minste vijf keer per jaar in vergadering bijeen. Binnen het bestuur hebben met name de voorzitter en de penningmeester tot taak de coördinator te begeleiden bij haar werkzaamheden.
De coördinator is een werknemer van de SWB en is belast met de dagelijkse leiding en heeft als taak het team van medewerkers, vrijwilligers en stagiaires te begeleiden en het bestuursbeleid uit te voeren.
III.III Team en cultuur
De SWB is een kleine, open, lerende en talentgerichte organisatie. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering ligt zo laag mogelijk in de organisatie dus bij de uitvoerders. Dit om de doelstellingen zo goed mogelijk te kunnen verwezenlijken. Ieder lid van het team van medewerkers, vrijwilligers en stagiaires levert een bijdrage in het behalen van de doelstellingen van de SWB en kan hierop invloed uitoefenen. De sleutel voor het slagen ligt bij de medewerkers, de vrijwilligers, de stagiaires, de coördinator en het bestuur
III.IV Beleid vrijwilligers
De vrijwilliger is er voor de kinderen en is in staat om de kinderen te motiveren en te prikkelen ter ontplooiing van hun talenten, ambities en zelfvertrouwen. De vrijwilliger gaat een (coaching) gesprek aan met de kinderen om ze te laten merken dat ze mogelijkheden hebben om keuzes te maken.
De vrijwilliger mag ideeën aandragen voor een zondagmiddagprogramma en eventueel in uitvoering brengen. De vrijwilliger heeft een ondersteunende rol ten behoeve van de gastdocenten en de leerjaarbegeleider bij alle taken die verricht mogen worden tijdens een zondagmiddag.
De vrijwilliger zorgt volgens een vaststaand schema dat de kinderen vanaf hun eigen basisschool worden opgehaald om gezamenlijk naar de locatie van de SWB te fietsen. De vrijwilliger maakt vooral samen met de kinderen en het team er een heel plezierige middag van.
Een vrijwilliger ontvangt een vergoeding per uur. Deze vergoeding is inclusief eventueel gemaakte reiskosten. De SWB hanteert hierbij de regels van de Belastingdienst (zie bijlage E). De uitbetaling vindt maandelijks plaats aan de hand van een declaratie/urenstaat. 8 Beleidsplan Weekendschool Baljée Leeuwarden 2019-2023
Per 1 januari 2009 heeft de gemeente Leeuwarden via de Vereniging van Nederlandse gemeenten een vrijwilligersverzekering afgesloten waarmee alle vrijwilligers in de gemeente zijn verzekerd. Het betreft hierbij een basispolis en een pluspolis. De brief van de Gemeente Leeuwarden waarbij de voorwaarden van de polis worden uitgelegd is als bijlage C in dit beleidsplan opgenomen.
De verzekering heeft een secundaire werking. Dit betekent dat wanneer er schade is, deze eerst op een reeds bestaande verzekering geclaimd moet worden. Is er geen dekking op deze verzekering of is er helemaal geen verzekering dan is de vrijwilligersverzekering van toepassing.
Een keer per schooljaar vindt er afsluiting plaats met alle vrijwilligers en de stagiaires. Dit wordt georganiseerd door de coördinator en de leerjaarbegeleider. In dit overleg kunnen ook nieuwe ideeën en voorstellen door de vrijwilligers worden ingebracht
Daarnaast worden de vrijwilligers geïnformeerd via de (digitale) nieuwsbrieven en het jaarverslag.
III.V Beleid stagiaires
De stagiaire valt onder de verantwoordelijkheid van de coördinator. De stagiaires zijn alle zondagmiddagen aanwezig van 13:00 uur tot 16:30 uur. De stagiaires zijn er voor de kinderen en moeten in staat zijn om kinderen te motiveren en te prikkelen niet alleen ter ontplooiing maar ook ter ontdekking van hun talenten, ambities en zelfvertrouwen. De stagiaires kunnen ideeën aandragen voor een zondagmiddagprogramma. De stagiaires hebben een ondersteunende rol ten behoeve van de gastdocenten en de beroepskracht bij alle taken die verricht (moeten) worden tijdens een zondagmiddag. De stagiaires zorgen volgens een vaststaand schema dat de kinderen vanaf hun eigen basisschool worden opgehaald om gezamenlijk naar SWB te fietsen.
De stagiair zal zijn/haar werkzaamheden naar beste kunnen en met volledige inzet verrichten. De stagiair is daarbij verplicht om de aanwijzingen van de coördinator in acht te nemen. De stagiaires zullen vergaderingen/bijeenkomsten met het team bijwonen op verzoek van de coördinator.
De vergoeding van de stagiair bedraagt € 10,- per zondagmiddag. De reiskosten (openbaar vervoer 2e klas of autokilometers voor maximaal 19 cent per km) worden vergoed. De uitbetaling vindt maandelijks plaats aan de hand van een declaratie/urenstaat.
De SWB heeft voor alle stagiaires een aansprakelijkheidsverzekering en een collectieve ongeval-lenverzekering afgesloten.
De stagiaire heeft recht op begeleiding en werkoverleg. Om op de hoogte te blijven krijgt de stagiaire via de mail, app of telefonisch bericht. Tevens kan de stagiaire ten alle tijden informatie verkrijgen bij de coördinator.
III.VI Beleid aanname selectie/kinderen
Aan het begin van ieder schooljaar worden er door de coördinator presentaties gegeven op de verschillende basisscholen in de gemeente Leeuwarden. Leerkrachten kunnen hierbij kinderen aandragen met een bepaalde reden en kinderen kunnen zich zelfstandig aanmelden bij de coördinator. De coördinator gaat vervolgens in gesprek met de ouders van het kind. De coördinator beoordeelt of de motivatie van het kind en de ouders groot genoeg is om in aanmerking te komen voor de SWB. De coördinator maakt indien nodig een selectie uit het aantal aanmeldingen.