V. Toekomst en maatschappelijke ontwikkelingen
Het team van SWB is samen met het bestuur in gesprek over de toekomst van de SWB. De SWB ziet de maatschappij veranderen en wil hier tijdig op inspelen.
De doelgroep – kinderen met minder kansen en mogelijkheden – van de SWB blijft hetzelfde. De SWB voorziet dat de doelgroep gaat groeien doordat steeds meer kinderen (met hun ouders) naar Leeuwarden trekken vanuit krimpregio’s maar ook vanuit andere delen van de wereld. Hierdoor zal er een nog meer gemêleerde doelgroep gebruik kunnen maken van de SWB.
De SWB ziet een andere vraag ontstaan zowel vanuit de kinderen als vanuit het bedrijfsleven. De drukke agenda’s vragen om na te denken over andere lesdagen dan uitsluitend de zondag. Dit kan betekenen dat het aanbod van de SWB moet worden aangepast zodat er een match is tussen kinderen van de Weekendschool en het bedrijfsleven.
De SWB wil coaching van het kind nog meer centraal stellen. Nu is de insteek dat na elke zondagmiddag een evaluatiegesprek plaatsvindt in een evaluatiegroepje en de coach (een leerjaarbegeleider, stagiaire of vrijwilliger). Hierbij wordt geëvalueerd of de persoonlijke doelstellingen van de kinderen matchen met het lesprogramma. De SWB wil in de toekomst het lesprogramma meer laten matchen met de persoonlijk doelstelling van de ieder kind. Hierbij wordt gedacht aan een meer individueel gerichte coaching.
De SWB wenst meer samenwerking met het voortgezet onderwijs, het middelbaarberoepsonderwijs en het hoger beroepsonderwijs. Hiermee speelt de SWB in op de trend in de maatschappij waarbij doorstroom in het onderwijs centraal staat. Door samen te werken met deze onderwijsinstituten, kunnen de kinderen van de SWB zich beter voorbereiden op hun keuzes voor een toekomstige opleiding of beroep. Tevens is die samenwerking nodig om onze stagiaires voor te bereiden op hun toekomstige beroep.
De website van de SWB is volledig vernieuwd en weer up to date. Met de website en andere social-mediamogelijkheden wil de SWB een breder platform creëren voor de bedrijven, instanties en docenten die gastlessen verzorgen. Daarnaast is de website een goed platform om kinderen aan het woord te laten om via vlogs, foto’s en filmpjes hun ervaringen te delen.
VI. Financien
Voor dit onderdeel wordt u verwezen naar de meerjarenbegroting van de SWB. Hierin zijn opgenomen de prognoses van de inkomsten en de uitgaven voor de komende jaren om uitvoering te geven aan de plannen van de SWB. De SWB heeft geen andere inkomsten dan die inkomsten uit subsidies, giften en donaties.
De SWB heeft een gezonde balans doch is steeds actief met haar inkomstenstroom bezig opdat zij kan voldoen aan haar financiële verplichtingen jegens haar personeel maar ook jegens derden. In dit kader probeert de SWB financiële middelen te werven bij fondsen, bedrijven en instanties.
De SWB werd de afgelopen nu vijf jaar volledig bekostigd door het NSW. NSW heeft aangegeven haar bijdrage te willen afbouwen. Om de ambities van de SWB op langere termijn ook waar te kunnen maken, zal moeten worden gekeken naar andere vormen van financiering van de activiteiten van de SWB.
Een groot deel van onze inkomsten worden uitgegeven aan betaalde medewerkers, activiteiten en lesprogramma’s.
De SWB heeft een klein vermogen opgebouwd om calamiteiten te kunnen bekostigen. De SWB reserveert om in de toekomst ook grotere activiteiten uit te kunnen voeren. Daarnaast reserveert de SWB om – zoals in de meerjarenbegroting is te lezen – de SWB draaiende te houden.