Dienst Justitiële Inrichting

3 medewerkers van de DJI kwamen naar onze weekendschool. ‘DJI uh wattuh’ zul je denken, ‘wat is dat’? Nou dat zal ik je vertellen, de afkorting staat voor Dienst Justitiële Inrichting en wordt ook wel het gevangeniswezen genoemd. En dat kennen we natuurlijk allemaal als de plek waar ‘de boeven’ zitten. De ‘kleine’ kruimeldieven maar ook de ‘grote’ zware misdadigers en moordenaars, pffff spannend he?

Hoe zou het zijn om daar te werken, is dat wel veilig en hoe ziet het leven er achter de gesloten deuren en muren uit? Hoe wordt daar geleefd en hoe gaat het als je weer op vrije voeten wordt gesteld? Allemaal vragen die we zondag beantwoord krijgen. En als je nou ‘ns wil ondervinden hoe het is om in een boevenbus te zitten, neem dan zeker even plaats.

‘Wie heeft een mobieltje mee, iPad of andere waardevolle spullen’…. ? Vele vingers gaan de lucht in. ‘Inleveren dan maar’ zegt Ralph van Dienst Justitiële Inrichtingen. Slik….. je ziet het gedrukt staan op de gezichten. Beperking van vrijheid, wat houdt dit in? Het valt even stil. En daarmee beginnen Marcel, Anna en Ralph hun verhaal over het leven in de gevangenis.

Na deze introductie worden de leerlingen aan het werk gezet in groepjes. Wat weten ze al van de gevangenis en hoe wordt een boef vervoerd naar bv een ziekenhuis. Een aantal leerlingen nemen graag even plaats op de stoel achter slot en grendel.

Na de pauze mogen de leerlingen raden wie wat doet binnen de gevangenis. Grappig om te zien hoe snel er een beeld wordt gevormd bij een persoon. De leerlingen zitten vol vragen, de een na de ander wordt op ze afgevuurd. Zo wordt gevraagd waarom ze in de gevangenis zijn gaan werken, wat voor opleiding je dan moet volgen, wat het meest erge is wat ze hebben meegemaakt en of ze zelf ook wel ns bang zijn. De vragen blijven maar komen. Zelf bekleden zij de functies van casemanager, gevangenisbewaarder, inrichtingsmedewerker en maken beide heren deel uit van het calamiteitenteam. Dat ze enthousiast en gedreven zijn in hun werk is overduidelijk. ‘Geen dag is gelijk en dat maakt het zo leuk om binnen de gevangenis te werken. We zorgen goed voor elkaar, dat is heel belangrijk in dit werk. En voor ons is iedereen gelijk’.

Na een filmpje ‘Ik ga naar mijn papa in de gevangenis’ worden de hulpmiddelen getoond waarmee ze zich in bepaalde situaties kunnen beschermen. Dat maakt natuurlijk wel indruk. Uiteraard mogen deze ook even gepast worden. Dat voelt toch wel bijzonder stoer he jongens?.

Enorm bedankt Ralph, Anna en Marcel voor deze leerzame middag, jullie waardevolle bijdrage en enthousiasme. De wereld achter ‘die muren’ is voor ons allemaal een stuk duidelijker geworden!

– Karin van der Gun –

Laatste nieuws

Menu