Thirza vertelt

Wij zijn met de Weekendschool Baljée naar Omrop Fryslân geweest, ik vertel nu wat we gedaan hebben. Als eerst hebben we informatie filmpjes gekeken over Omrop Fryslân en het bestaan van Omrop Fryslân. Daarna hebben we een rondleiding gekregen over hoe ze een aflevering verbeteren en wat ze doen met social-media. Toen zijn we naar de nieuws studio geweest en hebben we daar informatie over gekregen en hoe het dan is om daar te staan. En daarna zijn we naar Noarderwyn Live geweest en hebben we naar muziek geluisterd en we kwamen zelf ook op tv en aan het eind van de uitzending hebben we een carnavals lied gedaan en sommige mensen gingen de polonaise lopen.

Haley vertelt

22 maart gingen wij schaatsen met de Weekendschool Baljée. Dat was super leuk. We krijgen een uur les van iemand om te leren schaatsen.  Daarna gingen we vrij schaatsen op de grote baan. Eerst kon ik niet schaatsen maar nu wel. Heel gezellig was het!

Shanicia vertelt

Hoi ik ben Shanicia en ik ga een verhaal vertellen wat we afgelopen zondag hebben gedaan. Als eerst gingen we naar een band luisteren genaamd Big Mill band in Leeuwarden, die band bestaat al 25 jaar dat is best lang, ik vond hun muziek prachtig. En daarna kregen we uitleg over de instrumenten, dat was heel interessant. Toen dat klaar was gingen we workshops doen, bij de eerste gingen we een lied instuderen, bij de tweede gingen we ik weet niet meer pressies hoe dat heet maar ik denk bodyclap of zo iets, en bij de laatste gingen we rappen dat was heel erg leuk en grappig. En toen we al de workshops hadden gedaan hadden we een optreden. Ik vond het best wel spannend maar uiteindelijk niet meer. Het was een hele gezellige middag vond ik zelf. Ik hoop dat ik het goed uitgelegd heb maar ja dat zien we van zelf wel.

Liyan vertelt

Liyan vertelt

Vandaag zijn we bij de kredietbank Leeuwarden geweest. Eerst gingen ze zich voorstellen wie ze zijn, daarna gingen we een formulier invullen. Dit formulier is er zodat de mensen die daar komen in kunnen vullen. Alles wat daar word verteld mag niet door verteld worden. Nadat we het formulier hadden ingevuld gingen we wat voor geld type jij bent spelen en ik ben een rekenaar kwam uit de spel, daarna gingen we het budget overzicht doen. Ik zal even uitleg geven hoe dat werkt. Eerst had je de wensen en mijne was 1373,00 euro en de inkomsten was 1375,00 aan de hand daarvan heb ik 2 dingen verandert en toen kwam ik uit op 1180,00 en had ik van mij totale inkomsten nog 210,00 over. Te hoge uitgaven kom best wel vaak voor. Zo werkt het als je in de schulden komt. Iemand die in de schulden zit komt eerst naar de kredietbank daar gaan ze kijken of ze het kunnen verlagen. Ze moeten eerst de schulden zelf proberen zelf te betalen. Ze krijgen daar een maand voor als dat niet lukt dan komt de deurwaarders aan de je deur om dierbaren spullen mee te nemen wat ongeveer evenveel kost. Heb je de schulden al betaalt dan gaan ze weer kijken of je uit de schulden bent. De debiteurenbewaker kan zien of je alles hebt betaalt en of je niet heb betaalt. Hij stuurt je een brief of komt bij je langs.

Wat kan je allemaal worden als je bij de kredietbank gaat werken. Je kan o.a. budgetbeheerder worden, je kan schuldregelaar worden en je kan administratief medewerker worden.

• Wat doet een budgetbeheerder: je maakt een overzicht van alle inkomsten en uitgaven
• Wat doet een schuldregelaar: je bent goed in onderhandelen
• Wat doet een administratief medewerker: je kan goed luisteren, om de klant door te verbinden naar de juiste medewerker.
• Wat doet een budgetcoach: je vind het leuk om mensen te leren hoe om te gaan met geld. Je praat graag. Je kan goed plannen.
• Wat doet een debiteurenbewaker: je bent niet bang om mensen aan te spreken op hun gedrag.

Ik vond het een zeer interessant onderwerp!

Anouk vertelt

Zondag 23 februari zijn wij naar de daklozenopvang geweest. En we hebben daar dingen gedaan zoals met iemand gepraat die vroeger dakloos was en een vrijwilliger die daar werkt. De dakloze had nu weer een woning en een hond. En we liepen buiten in het centrum rond en keken waar daklozen nog meer heen konden en waar ze slapen op straat. Ook hebben we sokken en mutsen weg gegeven aan de daklozen. En op de sokken mochten we iets tekenen of iets erop schrijven. En daarna gingen we weer terug naar de Kanselarij en daar kon je opgehaald worden door je ouders. Ik vond het leuk om te kijken hoe daklozen leven. Maar ook wel een beetje spannend omdat je niet weet hoe ze zijn en reageren

Sylke vertelt

We gingen naar de kraamverzorging en de verloskundige in Koudum. We kregen eerst nog een beetje uitleg. Daarna werden we in 2 groepen gedeeld, groep 1 ging mee met de verloskundige en de andere groep bleef in de zaal met de kraamverzorger. Ik bleef eerst in de groep die in de zaal bleef (kraamverzorger) en kregen we dingen te horen die een kraamverzorger doet als ze moet werken. Een kraamverzorger is iemand die voor de degene zorgt die zwanger is of was.  Ze zorgen voor het baby’tje als de mamma op bed ligt. Ze stoppen ze in bad, geven ze te eten en drinken en doen klusjes in het huis.  Ze werken 8 dagen in de week.

Daarna gingen we wisselen en gingen we naar de kamer daar naast. En daar het hebben over wat een verloskundige doet. Tijdens je zwangerschap breng je heel wat bezoekjes bij de verloskundige. Ze begeleidt je gedurende hele zwangerschap en in de kraam periode daarna. Soms controleren ze of je baby gezond is. Maar ze houdt je ook in de gaten of jij wel oké bent. Ze voelt ook of de baby groeit en zich goed ontwikkelt ja of nee. Ze helpt je bij het voor te bereiden op de bevalling. Zo vertelt ze over het aanstaande ouderschap.

Dit was mijn verhaal over Weekendschool programma: kraamverzorging en verloskundige

Sofia vertelt

We gingen naar Wyns, en drie vrouwen vertelden ons over uitvaart en begrafenissen.

We hebben veel geleerd en gedaan.

We hebben een mooie rouwkaart gemaakt voor een man die we zelf hadden bedacht. Daarna gingen we gedichtjes voor de begrafenis uitzoeken die goed zouden zijn. Rouwgedichtjes. En we bedachten goede zinnen om het levensverhaal goed te kunnen vertellen. We gingen bloemen maken voor de nep begrafenis. Op het einde kregen we drinken en koek om te proosten op het leven.

Ik vond het leuk ook al was het een verdrietig onderwerp.

Djaydon vertelt

Afgelopen zondag met circus Saranti was het heel leuk omdat:

We veel konden doen en de mensen deden leuk mee. Het leukste vond ik het balanceren dat stokje met dat bordje die je moest ronddraaien.

Hoop dat we meer leuke dingen gaan doen in 2020!

Kyshan vertelt

Zondag 22 december ‘een feestelijke afsluiting’

De laatste keer van het jaar vond ik de Weekendschool erg leuk. We hebben geknutseld, ik heb een bord geverfd. We hebben heerlijke hapjes voor de kerstafsluiting gemaakt die we aan het eind van de middag met alle ouders en/of verzorgers mochten nuttigen!

Verde vertelt

Zondag 8 december zijn we bij POL infratechniek geweest.

De directeur Sjors Pol en zijn dochter Rianne Pol stonden daar op ons te wachten.

Zij vertelden over het bedrijf, hoe het is ontstaan. Het bedrijf is opgericht op 1 april 1926 als de “Gebroeders Pol”. Ze zijn begonnen als stratenmakersbedrijf.Ook vertelden ze wat ze nu doen: ze doen nu voornamelijk kabels en leidingen. De naam is nu “POL infratechniek”Een groot project waar ze mee bezig zijn is een windmolenpark. Er wordt een elektrische kraan getest. POL is erg bezig om minder CO2 uit te stoten.Na het ontvangst kregen we een rondleiding door het bedrijf. We hebben gezien waar ze al hun kabels en leidingen opslaan.Toen hadden we een pauze voor eten en drinken. We kregen kaas van Van Dijk. Erg lekker!Na de pauze gingen verder met de rondleiding, de planning en het kantoor.

Toen gingen we afsluiten en kregen we nog meer kaas.

Naomi vertelt

Ik vond het heel leuk,  de weerbaarheidstraining van Jan Veenstra.

In de les leerden we elkaar beter kennen. Dat vond ik wel speciaal want je zag dat iedereen wel iets heeft meegemaakt. En daar vertelden we over aan elkaar.

Ik heb geleerd hoe ik sterk in mijn schoenen kan staan en hoe ik voor mijzelf kan opkomen. Jan hielp ons hier heel goed mee. Hij was enthousiast en hij stimuleerde ons om mee te doen!

Esmee vertelt

Deze keer hadden wij als onderwerp ‘Fotografie’
Allereerst ging Bianca ons wat vertellen over fotograferen. Ik vond dit heel interessant om naar te luisteren. Ook gaf Bianca ons tips hoe wij later de beste foto’s konden maken van zowel dichtbij als ver af.

We werden in groepjes verdeeld. Ieder groepje kreeg zijn eigen opdracht. De ene groep ging bijvoorbeeld de stad in om foto’s te maken, de andere groep moest met licht werken. Om de zoveel tijd kreeg je dan een andere opdracht.
Ik vond alle opdrachten super leuk. Ik heb mooie groepsfoto’s gemaakt, maar ook mocht ik portret foto’s maken van andere kinderen. Het allerleukste vond ik dat ik samen met Bianca met een echt fototoestel een foto van andere kinderen mocht maken.

Ik heb deze zondag weer een hele leuke middag gehad. De lessen zijn leerzaam, maar het is ook heel gezellig en leuk met alle kinderen. Zo heb ik ondertussen al vele nieuwe vrienden gemaakt.

Ik heb nu alweer zin in komende zondag!

Stan vertelt

Op zondag 10 november zijn we naar Borgesius geweest. Wij hebben daar niet alleen over brood geleerd, maar ook over hoe het gemaakt wordt.

Eerst zijn we bij de spullen geweest die er nodig zijn om het maken. Het rook daar heel erg lekker. Daarna zijn we door gegaan naar de machines want er wordt niks meer met de hand gedaan. We hebben ook de inpak machines gezien. Dat zijn een soort robot armen die drukken knippen en door duwen.

Na afloop kregen we allemaal een tasje BROOD!  Kortom het was een leuke en leerzame dag.

Isa vertelt

Het schaatsen van de Baljee school was heel leuk. Ik kon het al een beetje, want ik heb op schaatsles gezeten. Het was best koud daar in de 11stedenhal. Logisch want er is ijs en dat mag niet smelten. Ik heb veel lol gehad met de andere kinderen. Natuurlijk was het ijs erg glad. Veel kinderen vielen, ik niet. De les was leerzaam.

River vertelt

Zondag 27 oktober gingen we naar de galerie ‘de Roos van Tudor’. Dat was heel leuk want ze liet allemaal mooie schilderijen zien van bekende schilders. Daarna gingen we naar een hele leuke atelier. Er was daar een vrouw die allemaal dingen maakt van gebruikte spullen. We mochten daarna ook iets maken en toen moesten we iets maken met hout en luchtdruk. Dan kon je het laten bewegen en dat was de dag!

Fenne vertelt

Wij kwamen weer voor de eerste keer samen en er waren allemaal nieuwe gezichten. We begonnen met een toneelspel die gegeven werd door Henk en Roos. Die lieten ons het 1,2,3 klapspel doen waar je in tweetallen werd gezet. Je moest tegenover elkaar staan en dan tot drie tellen en bij 1 moest je springen bij 2 moest je klappen en bij 3 moest  je stampen. Dat was erg leuk om te doen. Daarna gingen we in een koor zingen waar je met een emotie moest zingen en het publiek moest raden met welke emotie je aan het zingen en uitbeelden was. En we hebben met elkaar kennis gemaakt natuurlijk. Een hele leuke eerste zondag van Weekendschool Baljée!

Kyaro vertelt

Zondag 3 Maart zijn we met de Weekendschool Baljée Lwd naar de politie geweest. We kregen als eerst een kop chocolademelk, en mochten vragen stellen. Toen iedereen er was kregen we een briefing. Geen echte natuurlijk. [Een briefing is een verslag van wat er die dag is gebeurd]. We werden daarna in groepen verdeeld. Het groepje waar ik in zat ging naar de vingerafdrukken. [Wat ik het leukst vond]. We kregen daar eerst wat fris en een koekje. Daarna kregen we een briefje. Er stonden verschillende soorten vingerafdrukken op. Een paar daar van waren een dubbele lus, een lus naar links en een lus naar rechts. Daarna kregen we een soort van inkt waar je je vinger in moest dopen. Als dat klaar was moest je met de zijkant van je vinger 1 keer op het papier rollen. Dan moest je de juiste categorie van je vinger zoeken. [mijn vinger is de dubbele lus]. Je moest als dat klaar was het velletje papier omdraaien. En een magneetstift in een soort poeder drukken. Je vingers vettig maken en op het papier duwen. Daarna je magneet stift met dat poeder over je papier wrijven. En dan zie je je vingerafdrukken. Je moet de kleine restjes nog wel met je magneetstift weghalen. Dan je naam op het papier zetten. Daarna gingen we naar de ME-bussen, naar de politie motors. Maar we gingen ook naar de cellen. We mochten niet hard praten terwijl onze begeleider niet bepaald stil was. We mochten ook de isoleercel in. De grond en muren waren zacht, zodat de mensen zich geen pijn konden doen. En de cellen waar een groen lampje branden, daar zat iemand in. Ik heb veel geleerd en het naar mijn zin gehad. We hopen dat we je een keer tegenkomen bij Weekendschool Baljée Leeuwarden.

Nicky vertelt

Op 21 januari zijn we met de Weekendschool naar het Dairy Campus gegaan. Dairy Campus is een plek waar ze onderzoek doen naar het lichaam van koeien. Ze doen daar dus onderzoek, ze werken elke keer aan nieuwe ideeën en er is ruimte om te leren. Toen ik te horen kreeg dat we naar Dairy Campus zouden gaan was ik heel blij. Ik had namelijk een moderne maar wel een normale boerderij verwacht. Je kent het vast wel: koeienvlaai opruimen met een schep, in een tractor rijden, en kalfjes met een flesje voeren.

Nee hoor!!… bij Dairy Campus gaat het heel anders.Toen we aankwamen werden we verwelkomt door juf Eke Folkerts. De juf heeft een presentatie gehouden over wat ze bij Dairy Campus allemaal doen, wat kalfjes de eerste dagen moeten drinken (Biest) en wat er allemaal met melk gemaakt kan worden. Na de presentatie kregen we een rondleiding. Van de rondleiding kan ik me herinneren dat Dairy Campus 500 koeien heeft en dat ze geen stieren hebben. De 500 koeien worden op verschillende manieren gemolken. Bijv. met de hand of met de melkrobot.
Als laatste mochten we een naam verzinnen voor een net geboren kalfje. Op een post it plakten we onze zelf bedachte naam aan de muur. Het kalfje heeft de naam ‘Baljée’ gekregen, hoe toepasselijk! Ik vond het een geslaagde dag en het was erg leuk en interessant. Het leukste vond ik toen we de kalfjes mochten aaien.

Marijn vertelt

De medewerkers van de gevangenis zijn bij ons op de Weekendschool geweest. Zij vertelden ons van alles over de gevangenis. Het is eigenlijk net een dorp, er is een dokter, een kapper en nog veel meer. Alleen mag er niet zo veel, er wordt voor je bepaald wat je mag en gaat doen. Om te voelen hoe dat was moesten we onze telefoon inleveren. We mochten ook in een busje zitten. In dat busje gaan de gevangenen naar het ziekenhuis of worden ze naar de rechtbank gebracht. Ik mocht zelfs een pak aan wat ze gebruiken om mensen onder controle te krijgen. Daarbij hebben ze ook een schild en een wapenstok. 

Naomi vertelt

Het was super leuk met de gevangenis en heel interessant. We hebben veel geleerd welke kleding ze aan moeten en wat voor medewerkers er in de gevangenis werken. Ze hadden ook een filmpje laten zien over hoe het is als je vader in de gevangenis is en hoe het dan is om daar naar toe te gaan, dat was ook heel interessant en leuk om te weten. En ik wist nooit dat er zoveel personeel in de gevangenis werkten, zoals een kapper, een tandarts en nog veel meer en ze mogen ook zelf koken in de gevangenis maar alleen als de familie geld stuurt voor de boodschappen. Er waren drie mensen, een beveiliger, een manager en een beveiliger bij de cellen. Ik zou het ook wel leuk vinden om dit werk te doen als beveiliger in de cellen. Eerst dacht ik dat het werk super eng was maar nu ik er meer over weet lijkt het mij wel leuk.

Robin vertelt

Op 2 december hebben we bezoek gehad van het gevangenispersoneel. We hebben veel geleerd over het werken en leven tussen de muren. Ik vond het erg interessant, want ik wou veel weten van dit onderwerp. Zelf wil ik misschien ook wel gevangenisbewaker wil worden. We hebben gezien hoe gaat als je als kind bij je vader op bezoek gaat. En dat de gedetineerde helemaal bloot moet als die binnen komt om te checken of ze niks meenemen naar hun cel wat niet mag. En we gezien hoe een gevangenis busje er van binnen uit ziet. Wist je dat een gevangenis busje iets heel anders is dan een politiebusje? Er zijn ook speciale teams in de gevangenis. Dat is voor de mensen die zich niet kunnen gedragen in hun cel. En we mochten het speciale veiligheidspak aan. Die was erg zwaar. Na een leuke middag hebben veel geleerd van wat we nog niet wisten over het werken in de gevangenis.

Britt vertelt

Zondag 16 december was de 3e bijeenkomst van dit jaar. Twee vrouwen kwamen langs om te vertellen over de spijsvertering, over wat er met je lichaam gebeurt als je eet. Toen we binnen kwamen kregen we eerst een smoothie. Daarna werden in twee groepen verdeeld. Eerst kregen we een film te zien over de weg die het eten aflegt en daarna werd er verteld over producten die wel of niet goed verteren. Maar ook weten we nu wat vezels zijn en wat ze doen. Vezels zijn namelijk belangrijke stoffen die voor een gezonde spijsvertering zorgen. Ook zorgen ze voor een vol/verzadigd gevoel na het eten. Producten waar veel vezels in zitten zijn bijvoorbeeld: volkoren producten zoals volkoren brood, groente, fruit, peulvruchten en noten. Ook hebben we geleerd dat bepaalde producten makkelijker verteren dan andere, maar ook dat sommige dingen niet goed samen gaan. Bijvoorbeeld als je bij het eten drinkt dan verteerd je eten niet goed. Na een middag vol met informatie en leuke weetjes hebben we aan het einde van de middag nog een leuke kwis gedaan over spijsvertering.

Arjun vertelt

Ik ben Arjun en ik ga jullie vertellen wat wij bij de Weekendschool allemaal doen. De laatste keer bleven we op de Weekendschool. Er kwam iemand naar de Weekendschool zelf. Het ging over hoe jij er van binnen uitziet, maar het meeste ging over hoe je eten word verteerd. Het was heel interessant want, we gingen kijken hoe zuur je maagzuur is en hoe zuur cola is en hoe lang je moest kauwen om het goed te laten verteren. Het was een leerzame dag.

Joas vertelt

We gingen zondag 6 januari met Weekendschool Baljeé naar de 11stedenhal. Daar gingen we schaatsen eerst gingen we even wennen hoe het ook alweer moest.Toen kregen we een kleine training in de vorm van spelletjes. Hierna gingen we lunchen, hierbij kregen we koek en chocolademelk. Daarna mochten we vrij schaatsen op de binnen en-buitenbaan.Ik kon best snel, en we gingen op het einde ook nog even een wedstrijdje doen.

Ryan vertelt

We waren naar Dairy campus geweest.?

Dat is een melkvee boerderij.  Als eerste kregen we uitleg over Dairy Campus . Er werd verteld hoe ze op de boerderij werken , en hoeveel koeien er zijn , er zijn 550 koeien. Daarna kregen we een rondleiding. We gingen eerst naar de stal. Daar was een speciale machine die het eten van de koe naar hun toe duwde. Daarna naar de robot die de koeien melken. De robot laat zelf de koeien binnen komen en daarna krijgen ze een snoepje zodat ze stil blijven staan. Eerst worden de uiers schoongemaakt en daarna worden ze gemolken . Daarna gingen we naar de andere kant daar melken ze ook de koeien en dat  was heel interessant om te zien, de koeien staan op een ronde schijf die rond draait . Als laatste  gingen we naar de kalfjes dat was heel leuk en schattig!! Er was ook net een kalfje geboren, wij weten nog niet hou zij heet, maar wij mochten wel de naam verzinnen , ik had gekozen voor Bertha ?  En ik wil er best wel werken en het allerleukste  vond ik de kalfjes .

Kyra vertelt

Wij hebben vandaag met Weekendschool Baljée geschaatst bij de Elfstedenhal. Ik kon eerst niet zonder rekje schaatsen. Maar de begeleiding heeft me geholpen en nu kan ik wel zonder rekje schaatsen! We hebben het eerste uur schaats les gehad en daarna mochten we vrij schaatsen. Eerst hebben we op de gewone baan geschaatst en daarna op de 400 meter baan. Het was een hele leuke dag!

Rixt vertelt

De afgelopen zondag gingen we (groep 2) voor het eerst naar Baljée. We verzamelden bij de school en gingen fietsend naar de Kanselarij. Toen we op de plaats van bestemming waren ging eerst groep 2 een uiltje maken en waarom nou een uil? Een uil omdat dat het logo is van Baljée. We maakten een uil met draad en naald, daarna hadden we pauze. In de pauze konden we naar buiten of binnen blijven. Na de pauze deden we yoga, heel rustgevend. We moesten allemaal poses na doen en vervolgens mochten we nog zelf een pose bedenken.

Toen was het al weer afgelopen, in ieder geval heb ik heel erg genoten en heb zin in de volgende zondag van Baljée.

Jelmer vertelt

BRANDWEER

We gingen eerst naar een kamer daar werden dingen uitgelegd.

Wat werd er uitgelegd: als er brand was moet je  deur dicht doen om de rook tegen te houden.  Je mag nooit je lader aan het stopcontact doen als je niet aan het laden bent.

Wat we mochten doen:

1.We mochten met de brandweerslang spuiten op pionnen.

2.We mochten in de korf van de autoladder .

3.We mochten in de tankautospuit zitten we kregen ook een  gordel ook om.  Ze hebben ook hele grote scharen die moeten ze gebruiken bij een reanimatie bijvoorbeeld om materiaal weg te knippen.

4.En we kregen uitleg van de duikers.

Wat ik van de dag vond:

Ik vond de dag super leuk en heel interessant.

Agatha vertelt

Inleiding

Op 3 maart kwamen de Ambulance van Leeuwarden naar ons toe. We hebben het gehad over EHBO en wat de ambulance allemaal doet. In dit verslag vertel ik wat we hebben gedaan, geleerd en gezien bij het bezoek van de Ambulance.

De ambulance, wat doen ze

Een ambulance is een voertuig die medische hulpmiddelen en hulpverleners kan brengen naar een ziekenhuis. Een ambulancedienst is een organisatie die ambulances met deskundige hulpverleners beschikbaar heeft en deze op afroep inzet..

EHBO

Eerste hulp bij ongevallen of eerste hulp bij ongelukken staat bekend als EHBO. EHBO wordt verleend in elke situatie waar [levensbedreigende] letsels en stoornissen zijn opgetreden.

Wat hebben we gedaan en geleerd

We hebben geleerd dat als je iemand op straat ziet die dringend naar het ziekenhuis moet gaan dat je die persoon dan moet helpen en niet wachten totdat de AMBULANCE komt. We hebben ook zelf  gezien hoe een 112 gesprek gaat en we mochten ook een kijkje nemen in de AMBULANCE zelf en ze lieten ons zien hoe je moet gaan reanimeren.

Mening

Ik vond het zelf goed gaan en het was zelf ook gewoon leuk en ik zou het wel aanraden als een leuke beroep waar je veel aan hebt

Jaimey vertelt

Vandaag was Gerard Duursma bij ons op bezoek. Hij vertelde ons hoe het internet werkt en hoe technologie in elkaar zit. Eerst vertelde hij over een winkel van Amazon. Bij deze winkel kun je gewoon dingen pakken en meenemen omdat het automatisch van je bankrekening word gehaald. Ook vertelde hij over verschillende systemen voor in je huis. Hij heeft zelf camera’s met gezichtsherkenning in zijn huis hangen. Hij heeft ook ‘Hey google, Alexa en Siri’ in zijn huis staan. Als hij dan door zijn telefoon zegt ‘Hey Siri speel muziek af’ dan begint de muziek automatisch in zijn huis af te spelen. Hij heeft ook een deurbel met camera zodat hij iedereen via de telefoon kan zien die voor de deur staat.  De drone die hij mee had genomen stortte al snel neer, hij probeerde ermee te vliegen maar er was te weinig ruimte om te landen. Ik vond deze zondagmiddag heel interessant omdat Gerard veel kon vertellen over technologie wat mij ook ontzettend interesseert!

Sylke vertelt

Transport/logistiek en wat ziet een vrachtwagenchauffeur wel en niet!

Hoi ik ben Sylke, en zit bij de Weekendschool Baljée Leeuwarden

We gingen vandaag bezig met transport, dat was leuk en leerzaam. Toen de opening klaar was gingen we naar buiten, want daar stond een vrachtauto op ons te wachten. Hij  was geel, toen hij zei dat we naar binnen mochten deden we dat. Er zaten veel stoelen in en er hing ook een digibord. Toen stelde hij zich voor ‘Ik ben Klaas en ik ga jullie wat vertellen over transport’ begon hij en wees naar het digibord. In het 1e vakje stond: de dode hoek. Hij liet ons een filmpje zien dat ging over de dode hoek na het filmpje vertelde hij er meer over, dat deed hij bij elk filmpje. Toen  we daar klaar waren liet hij ook nog wat buiten zien; ook over de dode hoek. Hij zei dat je niet onder de spiegel moet staan want dan ziet de chauffeur je niet. Daarna gingen we weer naar binnen. En toen hadden we pauze. Toen de pauze voorbij was vertelde iemand anders over transport en nog wat andere dingen. Hij liet ook wat filmpjes zien. Aan  het eind gingen we een Quiz doen. Er waren 10 vragen.De eerst vraag was hoe veel werknemers zijn werk ongeveer hadden en ik had: A: 15.000, volgens mij maar ik weet wel dat hij goed was maar die had iedereen goed. En  de winnaar won een chocolade reep en de winnaar was RIXT maar iedereen kreeg ook een paasei lekker. Ik hoop dat jullie er ook van genoten net als ik en de andere kinderen.

Tot de volgende keer DOEI !!!!

?

Jayden vertelt

Zondag 31 maart zijn we naar de Harmonie geweest om daar een kijkje te nemen achter schermen. Toen we daar kwamen kregen we eerst een rondleiding, we hebben alle zalen, podiums (erop en er achter) en kleedkamers bekeken. Zo hebben we kunnen kijken hoe het is voor een artiest om daar op te treden. Toen we klaar waren met de rondleiding mochten 8 kinderen mee helpen met het werk wat de mensen van de Harmonie doen. Zo kon je helpen met de kaarten controle, bij de garderobe enz. Ik mocht samen met Thomas achter de bar staan om mensen hun drankjes te geven. Verder heb ik de theezakjes en koffiemelk bijgevuld. Ik vond dit erg leuk om te doen, zo heb ik kunnen zien hoe het is om achter een bar te staan. Toen ik klaar was achter de bar mochten we een voorstelling bijwonen van Tarzan. Dit was een erg leuke voorstelling met mooie poppen. Na de voorstelling mochten we de poppen vasthouden en vragen stellen. De poppen uit de voorstelling waren erg duur, de gorilla die ik vast mocht houden is 1000 euro. Jammer genoeg zat het na de voorstelling de leuke en leerzame dag er op.

Merel vertelt

Om half een zijn we begonnen bij de Kanselarij. Deze keer waren er twee vrouwen van Video Profs. Ze kwamen uitleg geven over hoe je veilig en beter een video kon maken en bewerken (muziek, achtergrond, filmpjes aan elkaar vast maken). Toen ze daarmee klaar waren, gingen we een klein quizje doen. Daarna mochten we groepjes van vier of drie maken. Met je groepje ging je een storyboard maken waarover je video zou gaan. In mijn groepje hadden we bedacht om een fortnite dance battle te doen. We gingen die buiten opnemen. Ik vond dit heel leuk om te maken. Toen het filmpje af was, gingen we hem bewerken. En toen iedereen klaar was gingen we de video’s aan elkaar laten zien. Sommige waren heel grappig. En toen was het alweer het einde van de dag. We hebben veel geleerd en gelachen.

Amar vertelt

Zoals elke zondag bij Weekendschool Baljée  was dit weer een leuke dag. We hebben geleerd over fraude, geldezels en hoe je kan herkennen of het echt of nep geld is.
We deden ook een quiz over geld.
En het was heel leerzaam. Vooral over ‘fraude’ heb ik veel geleerd. En ik denk dat ik niet de enige ben.
Het was ook leuk dat we rondje in de kluis mochten kijken via een filmpje.

Lily vertelt

Ik zette mijn fiets aan de muur net als al de andere fietsen. Ik ging naar binnen. Aan de bar stond een aardige man. De juf zei dat ik mijn jas aan de kapstok mocht hangen. Toen gaf de man aan de bar mij een glaasje limonade. Nadat iedereen aangekomen was gingen we een groepsfoto maken.

Wij kregen een rondleiding van de barman. Hij gaf ons een rondleiding door het gebouw. We gingen door de kamers en zalen. De rondleiding was super leuk.

Toen we terugkwamen gingen de mensen die ons les gingen geven een paar vragen stellen. Daarna verdeelden ze ons in drie groepen. Ik zat in de tweede groep.

Wij gingen met twee aardige mannen mee, David en Danny. We gingen muziek maken. Ik speelde op de Darbuka.

Toen hadden we pauze. Ik besefte dat ik mijn tas vergeten was, dus die ging ik ophalen. Toen ik terug kwam gaf de juf mij smoeltjes. die waren erg lekker. En toen was de pauze voorbij. We gingen met Demi mee, de dansjuf. We moesten onze schoenen uittrekken. Nadat we dat hadden gedaan kregen we een warming-up. Na de warming-up gingen we de geografie leren. Daarna hadden we tijd om aan onze solo te gaan werken. Na de dansles hadden we weer pauze. Na de pauze gingen we met Frenk mee, die ging ons raples geven. We hebben teksten geschreven en met muziek geoefend. Daarna gingen we weer naar de dansstudio. Daar gingen we met iedereen de dans oefenen.

Daarna gingen we naar beneden en daar zaten alle ouders op ons te wachten. Toen gingen een paar kinderen hun rap laten horen. En daarna hebben we de dans laten zien. We kregen een groot applaus, en daarna ging iedereen weer naar huis.

Dit was een hele leuke ervaring. Ik heb zo genoten van deze dag, ik zal deze dag ook nooit meer vergeten!

Julie vertelt

Afgelopen zondag 28 april hadden we het over marketing en communicatie.

De man heet Jorin,  hij heeft met ons een poster  gemaakt voor de Weekendschool. Hij heeft ons veel  zelf aan het werk gezet. Ons zelf bedachte slogan is geworden: “Baljee: a perfect Sunday “. De poster is mooi geworden en hij had  ook een  goeie presentatie, hij vertelde ook veel  over zich zelf en ook waarom hij er was. Toen we hem gingen maken werden we in twee groepen verdeeld groep 1 was tekst, groep 2 was beeld . Groep 1 was als eerste klaar,  er waren ook nog andere slogans zoals : ‘heb je zin in weekend school? Kom dan maar gauw want Baljée heeft zin in jou’ en nog veel meer slogans. Jorin heeft zelf ook een website.

Als ik het sterren moet geven van de vijf  sterren zou ik het vier sterren geven van de vijf omdat de presentatie heel duidelijk was ,hij liet ons zelf ook wat doen, de poster was mooi, hij was zelf ook enthousiast, als hij de aandacht wilde deed hij  dat door een filmpje van Jochem Myjer die heel overdreven om aandacht vraagt en dan gaan natuurlijk alle kinderen kijken dat vond ik wel heel slim bedacht. Dit vond ik er goed aan.

Jasper vertelt

Op 26 mei zijn we met de Weekendschool Baljée bij zorgcentrum Bloemkamp in Bolsward geweest. We kregen daar een rondleiding. We mochten in de keuken kijken en we hebben pizza’s gemaakt en opgegeten en die waren erg lekker! We mochten ook in de techniekkamer kijken, daar konden we zien hoe alles werkt in het verzorgingstehuis en hebben we geleerd dat als de stroom uitvalt er reserve stroom is zodat ze nooit helemaal zonder stroom zitten. We hebben gevoeld hoe het is om oud te zijn en je niet voor jezelf kan zorgen. We kregen een bril en een koptelefoon op en we hadden een gewicht vest aan. Dat voelde niet fijn omdat altijd te hebben. We mochten in het zwembad kijken en het was daar heel warm.

Diana vertelt

Deze week hebben wij Historisch Centrum Leeuwarden bezocht. Er was een man en een vrouw die ons naar een kamer bracht. Daar stelden ze zich voor en toen kregen we een video te zien over hoe Leeuwarden is ontstaan. Daarna werden we in twéé groepen verdeeld. De ene groep ging naar het archief en daar kregen we een beetje uitleg en mochten we naar boven gaan. Daar zag je allemaal dingen die mensen hebben gevonden. Dat mochten we bekijken. Toen we klaar waren gingen we naar de andere groep om te wisselen. De andere groep ging weg. Toen waren wij aan de beurt, we gingen met veren en inkt onze namen op een diploma schrijven. Dat was best lastig. Als laatste gingen we de Oldehove beklimmen. Helemaal naar boven!En toen gingen we naar huis.

Tymo vertelt

We waren in het Historisch Centrum Leeuwarden met de Weekendschool Baljée. Eerst kregen we uitleg over Leeuwarden. Daarna gingen we letters schrijven op papier met een veer, zoals het vroeger ook ging. Vervolgens mochten we kijken bij allemaal oude spullen, daar lagen doodskoppen, mesjes en dat soort dingen. We gingen de Oldehove beklimmen en daar bovenop staan. Het uitzicht zien, dat was heel leuk om te ervaren want je komt niet elke dag op de Oldehove!

Stan vertelt

Op 26 mei hebben we Indisch vechtdansen gedaan.

Eerst hadden we iets anders maar dat ging niet door, dus toen bood een van de beheerders van het gebouw aan om Indisch vechtdansen te gaan doen.

In het begin moesten we bewegingen doen zoals: trappen en in de S vorm gaan liggen met je benen. Daarna hebben we getrommeld, er stond iemand in het midden die bewegingen moest doen ( die je zelf mocht bedenken) en er zat iemand achter die bij elke beweging moest trommelen.

Toen de les klaar was ging maar een kwart naar huis want die waren op de fiets, de rest werd opgehaald met de auto! Maar omdat we eerder klaar waren kwamen de auto’s niet! En daarom was de telefoon een kwartier bezet.

Verder was het interessant en leuk

Maar ja, de hele Weekendschool is dat!