Over ons

Weekendschool Baljée is de plek waar enthousiaste en gemotiveerde kinderen van 10 tot 14 jaar uit de gemeente Leeuwarden kennismaken met boeiende beroepen & levendige organisaties. Kinderen die van huis uit minder mogelijkheden en kansen hebben om uitgebreider in aanraking te komen met onderwerpen zoals kunst, technologie, natuur, zorg, media, cultuur, economie en zoveel meer. Een plek waar we samen plezier hebben, het ontdekken van elkaars talenten en waar we proberen de kinderen erop voor te bereiden dat ze later gemotiveerde keuzes kunnen maken voor hun opleiding en beroep.

Meld je aan als leerling

Lijkt het je leuk om twee keer per maand van 13:00 tot 16:30 uur een interessante zondagmiddag te beleven, een kijkje te nemen in een bedrijf of organisatie, in contact te komen met vele andere kinderen en op deze manier te ervaren & ontdekken wat jij leuk vindt en wat bij jou past? Meld je dan aan als leerling van de Weekendschool Baljée.

Meld je aan als gastdocent

Wilt u de kinderen laten kennismaken met uw zeer boeiende en vooral interessante beroep en wilt u daarmee uw passie voor het vak in de schijnwerpers zetten, meld u dan aan als gastdocent. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om er samen een inspirerende zondagmiddag van te maken.

Over de naam Baljée

Jacobus Martinus Baljée (7 september 1752) is na het overlijden van zijn ouders samen met zijn broertje en twee zussen opgevangen in Het Nieuwe Stads Weeshuis in Leeuwarden. Hij woonde daar drie jaar toen hij door de Stads-Chirurgijn werd aangenomen als leerjongen en later werd bevorderd tot knecht. In 1771 is hij op kosten van het Weeshuis vertrokken naar Oost-Indie waar hij verschillende functies heeft gehad op de Compagnieschepen. Daarna kocht hij nabij Batavia een uitgestrekt landgoed en had op een gegeven moment ruim 6000 mensen in dienst waar hij goed voor zorgde. Hij kreeg hiervoor verschillende ereposten waaronder burgemeester van Batavia en Kolonel van de Inlandsche Troepen. Ook in Nederland wist men zijn verdiensten op waarde te schatten, door hem in 1802 te benoemen tot Directeur der Hollandsche Maatschappij van Wetenschappen te Haarlem.

Baljée stierf op 21 februari 1823 en had samen met zijn echtgenote geen kinderen gekregen. Uit dankbaarheid voor de kansen die hij in zijn jeugd in het Nieuwe Stads Weeshuis had gekregen liet hij al zijn bezittingen na aan dit Weeshuis.