Op deze een na laatste zondag verzamelden we vroeg in de ochtend op het station in Leeuwarden. Vanaf daar gingen we met de trein richting Harlingen. In Harlingen hebben we kennisgemaakt met de bemanning van Sterke Yerke en de jutters van de Waddenvereniging. Sterke Yerke zet zich samen met de Waddenvereniging in voor een schone leefomgeving, zonder plastic. Ze besteden veel aandacht aan de Plastic Soup. De zee lijkt namelijk soms wel op een goed gevulde soep met al dat afval. En deze verzameling wordt steeds groter.
Met het vlot, de Sterke Yerke zijn de kinderen gaan varen op de Waddenzee. Op de Sterke Yerke was Pier de Plastic Jutter aan boord. Pier leeft op zee en heeft een uitdaging, het aanpakken van de duivelse massa plastic die de wereld en alles wat er leeft ten gronde richt. Pier vertelde over waarom hij jutter is en wat er met dieren in de zee gebeurt als ze plastic eten. Hun magen raken dan vol maar het plastic verteert niet. Zo raken de vissen uitgehongerd en sterven ze. Met inzet van de bemanning van Sterke Yerke vond hij zielsverwanten en na deze middag heeft hij er nog een paar jonge zielsverwanten bij gevonden!
De kinderen waren bij de tweede activiteit, het jutten, namelijk erg actief. De Waddenvereniging organiseert opruimacties en heeft deze dag met de kinderen lopen jutten langs de pier en het strand. De kinderen hebben allerlei voorwerpen gejut, zoals een strikje voor op een cadeautje, een stuk touw, heel veel doppen en nog meer sigaretten!
De kinderen zijn met een werkboek, een logboek en leesboek over plastic soup en de Sterke Yerke terug de trein in gegaan. Het was een ontzettend geslaagde dag waarbij de kinderen veel hebben geleerd over de Plastic Soup en het leven in de Waddenzee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.