‘Wat te doen om uit de ‘dode hoek’ van een vrachtwagen of bus te blijven’

We werden door Klaas van de ‘chauffeursvereniging Friesland’ meegenomen in zijn grote vrachtwagen omgebouwd tot klaslokaal. Daar vertelde hij ronduit over de veiligheid van de vrachtwagens en bussen in het verkeer. Klaas liet ons vele filmpjes zien over tal van dode hoeken in onveilige situaties in het verkeer. Gelukkig liet hij ook zien hoe het juist wel moet en wat dus veilig is voor alle mensen in het verkeer. De kinderen herkenden heel veel plekken doordat de filmpjes in Leeuwarden waren opgenomen. Vele situaties zullen zij daardoor ook niet weer vergeten en hopelijk blijven ze te allen tijde alert in het verkeer.

Daarna nam Evert van ‘Sectorinstituut Transport’ ons verder mee in de wereld van transport. Dit deed hij door ons te vertellen over de transport bij bedrijven, in de haven van Rotterdam, terminals en verschillende soorten vrachtwagens. Ook liet hij ons via een filmpje zien wat de toekomst van de vrachtwagenchauffeur zou kunnen worden . In Zweden doen ze momenteel vele testen om vrachtwagens te gaan automatiseren waardoor er over een paar jaar nog maar één chauffeur hoeft te sturen en er een aantal vrachtwagens in dezelfde lijn computer gestuurd erachter aan zullen rijden. Gelukkig blijven er nog heel veel beroepen over in de sector transport & logistiek maar zal dit de komende jaren wel in een ander ‘jasje’ worden gestoken door de ontzettend snelle ontwikkelingen!

Iedereen had ontzettend goed opgelet naar wat Evert ons allemaal vertelde. Vele vragen in de transportquiz waren goed gemaakt. Knap hoor! Rixt ging naar huis met een lekkere reep chocolade, zij was de winnaar met maar één foutje!

Grote dank aan onze geïnspireerde gastdocenten Klaas Hoekstra & Evert Salverda

– Linda Galema en Abel de Grefte –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu